thumbnail B Care Online 01

 
 
  P001  
  540 Download
Download
Read On PDF
 
 
 

bannerhonda800

BMW Vision Next 100 Concept

BMW Vision Next 100 Concept 

The BMW Vision Next 100 will turn the driver into the Ultimate.

BANGKOK 8 MAR 2016

ในอนาคตข้างหน้าคนที่ขับรถ BMW ต้องอยากใช้เวลาแทบทั้งหมดอยู่หลังพวงมาลัยภายใน BMW Vision Next 100 ที่จะมีพร้อมทุกสิ่งที่ผู้ขับขี่ต้องการ ทั้งระบบเชื่อมต่อแบบดิจิตอลอัจฉริยะ เทคโนโลยีขั้นสูงที่มาพร้อมกับศิลปะไม่เพียงเท่านั้น BMW Vision Next 100จะเปลี่ยนให้คนขับธรรมดากลายเป็นคนขับชั้นเลิศ ไม่ว่าโลกจะถูกเปลี่ยนไปมากแค่ไหน แต่ความสุขที่แท้จริงในการขับขี่จะอยู่ที่นี่และให้ได้มากกว่าที่เคยมีมา

หัวใจหลักของการออกแบบ BMW Vision Next 100 เริ่มต้นขึ้นด้วยการออกแบบภายในห้องโดยสาร เพราะในอนาคตอันใกล้ คนขับจะเป็นผู้ที่มีความสำคัญเพิ่มมากขึ้น และไม่ได้ให้ความรู้สึกแค่นั่งในรถที่สามารถขับเคลื่อนได้ด้วยตัวเองเท่านั้น แต่จะเหมือนอยู่ในรถที่สร้างสรรค์มาเพื่อพวกเขาโดยเฉพาะ แนวคิด คือ การนำสถาปัตยกรรมเข้ามาร่วมในการออกแบบห้องโดยสารรูปโดมขนาดใหญ่และกว้างขวางขึ้น ขณะที่รูปลักษณ์ภายนอก BMW Vision Next 100 จะยังคงเอกลักษณ์ของ BMW ที่จดจำได้ทันทีที่เห็นไว้เช่นเดิม
การออกแบบภายใน BMW Vision Next 100รองรับโหมดการทำงานของรถที่หลากหลายให้ผู้ขับสามารถเลือกได้ตามใจว่า จะขับเองใน Boost mode หรือให้รถขับเคลื่อนโดยอัตโนมัติที่จะเปลี่ยนรถให้กลายเป็นสถานที่สำหรับพักผ่อนอย่างสมบูรณ์ ในแบบ Ease mode ซึ่งแสงภายในรถจะถูกปรับเข้าสู่บรรยากาศสบายๆเหมาะสำหรับการพักผ่อน ส่วน Boost mode ที่ผู้ขับเป็นผู้ควบคุมรถเองนั้น จะง่ายดายขึ้นด้วยระบบเซนเซอร์อัจฉริยะของตัวรถยนต์ ที่จะเรียนรู้ บุคลิก ลักษณะการขับขี่ ของผู้ที่อยู่หลังพวงมาลัยตลอดเวลาเพื่อการขับขี่ที่ดีขึ้น ซึ่ง BMW Group เรียกเจ้าระบบเซนเซอร์อัจฉริยะนี้ ว่า เพื่อน ที่พร้อมจะไปด้วยกันในทุกเส้นทางและตอบสนองความต้องการของผู้ขับได้อย่างถูกต้อง แม่นยำ อันจะทำให้คนขับธรรมดากลายเป็นคนขับชั้นเลิศ ในที่สุด
Alive Geometry นวัตกรรมใหม่ในรถยนต์ต้นแบบคันนี้ เป็นระบบที่ไม่เคยมีในรถยนต์มาก่อนซึ่งประกอบขึ้นด้วยประติมากรรมในรูปแบบสามเหลี่ยมสามมิติเกือบ 800ชิ้น ที่ถูกติดตั้งไว้บนแผงหน้าปัดและบางส่วนของแผงข้างประตู ที่จะทำหน้าที่สื่อสารกับผู้ขับขี่โดยตรงโดยเรียนรู้จากการเคลื่อนไหว เพื่อแจ้งเตือนความเสี่ยงต่อการเกิดอุบัติเหตุ  

ซึ่งระบบนี้จะทำงานได้ดีกว่าระบบสองมิติบนหน้าจอแสดงผลในรถยนต์ทั่วไป  Alive Geometry ทำงานทั้งด้านในและด้านนอกตัวรถสามารถจับความเคลื่อนไหวได้ละเอียดแม้จะมีการเคลื่อนไหวน้อย การทำงานของสามเหลี่ยมสามมิตินี้ เป็นไปในทิศทางเดียวกับการควบคุมการบินในฝูงนก การจับความเคลื่อนไหวผู้ขับขี่จะถูกแสดงผลผ่าน Head-Up display ในรูปแบบสัญลักษณ์ที่ผู้ขับสามารถเข้าใจได้ง่ายในแบบเรียลไทม์ตามสถานการณ์จริง

โหมดการขับขี่ กับระบบ Alive Geometry อัจฉริยะ
แม้ว่า เราจะอยู่ในยุคที่โลกแห่งดิจิตอลมีความแข็งแกร่งอย่างในปัจจุบัน ที่มีการเชื่อมต่อทุกสิ่งแล้วแสดงผลผ่านหน้าจอ แต่ BMW Vision Next 100 จะก้าวสู่อนาคตที่เป็นยุคของ organic LEDs หรืออีกนัยนึง คือ จอแสดงผลที่สามารถเปลี่ยนรูปร่างได้อย่างอิสระเพื่อสนองตอบในทุกมุมมอง จากการแสดงผลบนกระจกฝั่งคนขับจะขยายขึ้นเป็นขนาดใหญ่เต็มแผ่นกระจกด้านหน้า ซึ่งรวมถึงการแสดงผลของระบบ Alive Geometryด้วย

Alive Geometry มีความเกี่ยวข้องกับโหมดการขับขี่ ทั้ง Boost และ Ease ใน BMW Vision Next 100 โดยโหมด Boost ที่ผู้ขับเป็นคนควบคุมรถ Alive Geometry จะทำหน้าที่ในการแนะนำเส้นทางการขับขี่ที่ดีที่สุด รวมทั้ง แจ้งเตือนถึงรถยนต์ที่กำลังจะเข้ามา ทำให้ผู้ขับมั่นใจและขับรถได้เร็วขึ้น 

ระบบสนับสนุนนี้จะช่วยให้การสังเกตของผู้ขับดีขึ้นด้วย นอกจากนี้ยังมีระบบเสียงเตือนและข้อแนะนำวิธีการต่างๆบนจอแสดงผลอีกด้วย โดยในโหมดการขับขี่นี้ ทุกสิ่งจะโฟกัสไปที่ผู้ขับ ทั้งระบบสนับสนุนอัจฉริยะ ตำแหน่งเบาะที่นั่งและพวงมาลัย รวมถึงคอนโซลกลางที่จะเบี่ยงองศาไปทางผู้ขับเพื่ออำนวยความสะดวกให้ผู้ขับขี่สามารถควบคุมและปฏิสัมพันธ์กับรถได้ตลอดเวลา
ในโหมด Ease ซึ่งเป็นการขับเคลื่อนด้วยตัวเองอัตโนมัติทั้งระบบ Alive Geometryจะทำหน้าที่ให้ข้อมูลเส้นทางข้างหน้า อัตราความเร็วของรถ ระยะเบรกสำหรับเหตุการณ์ใดใดที่อาจเกิดขึ้นได้สำหรับผู้ร่วมทาง ยิ่งไปกว่านั้นในโหมดนี้ยังสามารถปรับเปลี่ยนรูปแบบภายในห้องโดยสารให้เหมาะสำหรับการพักผ่อน เช่น การปรับเบาะที่นั่ง ที่พักรองศีรษะ ทั้งในตำแหน่งผู้ขับและตำแหน่งที่นั่งด้านข้างให้สามารถสนทนากันได้ง่ายยิ่งขึ้น พร้อมทั้งสามารถเลือกดูข้อมูลหรือความบันเทิงอื่นๆได้จาก Head-Up Display อีกด้วย

BMW Vision Next 100 ยังคงรูปลักษณ์ซึ่งเป็นเอกลักษณ์ของ BMW เอาไว้ การออกแบบภายนอกเป็นการผสมผสานลักษณะของรถยนต์สปอร์ตคูเป้ที่มีความโฉบเฉี่ยว สะดุดตาด้วยสีทองแดง วาววับ ขณะที่ภายในห้องโดยสารยังคงความหรูหราสะดวกสบายแบบรถยนต์ซีดานเอาไว้ 

ด้วยขนาดความยาว 4.9เมตร ความสูง 1.37 เมตร ประตูรถแบบปีกนก เปิด-ปิดอัตโนมัติด้วยระบบเซนเซอร์ โครงสร้างซุ้มล้อขนาดใหญ่ที่พ้นออกมาจากตัวถังรถ ทำให้รถยนต์คันนี้แสดงออกถึงเครื่องหมายการค้าและความเป็น BMW ตัวถังทำขึ้นจากคาร์บอนไฟเบอร์โดยออกแบบตามหลักอากาศพลศาสตร์ และมีค่าแรงเสียดทานอากาศเพียง 0.18 .

การออกแบบและการเลือกใช้วัสดุรีไซเคิล
วิศวกรผู้ออกแบบ BMW Vision Next 100 ได้เลือกใช้สิ่งทอจากการรีไซเคิล หรือการนำมาใช้ใหม่ก่อนเป็นอันดับต้นๆ รวมถึงวัสดุที่มีคาร์บอนเป็นส่วนประกอบทั้งที่สามารถมองเห็นและไม่เห็น อาทิ แผงประตูด้านข้างทำจากวัสดุที่เหลือจากการผลิต คาร์บอนไฟเบอร์ปกติ ซึ่งในอนาคตวัสดุเหล่านี้จะมีความสำคัญมากกว่าวัสดุหลักที่ใช้สำหรับการออกและขบวนการผลิตในปัจจุบัน นวัตกรรมเหล่านี้จะช่วยลดการใช้ ไม้ 

และหนังแท้ ซึ่ง BMW Vision Next 100  นั้นจะไม่ใช้หนังแท้ในการตกแต่งภายใน นอกจากนี้ในอนาคตจะมีการเลือกใช้วัสดุใหม่ๆจำพวกเส้นใยคุณภาพสูงและวัสดุที่สะดวกในการรีไซเคิลเข้ามาร่วมด้วยเพื่อช่วยรักษาและสนับสนุนทรัพยากรในอุตสาหกรรมนี้ ซึ่งจะทำให้รถยนต์ที่ได้จากขบวนการผลิตมีรูปร่างที่แตกต่างออกไปจากในปัจจุบัน
BMW Vision Next 100 Concept

In the future, BMW drivers will still want to spend most of the time they are in their car at the wheel. In the BMW Vision Next 100, the driver will remain firmly in the focus, with constant connectivity, digital intelligence and state-of-the-art technologies available for support. But that's not all: the BMW Vision Next 100 will turn the driver into the Ultimate Driver. So even though the world may well be changing, Sheer Driving Pleasure is here to stay - and will be more intense than ever before.

In designing the BMW Vision Next 100, the starting point was the interior. In the years ahead, the driver's wellbeing will become increasingly important, and rather than merely feeling they are in a machine that drives itself, they should sense that they are sitting in one that was specifically designed for them. This idea gave rise to an architecture in which the cab seems particularly spacious compared with the overall size of the vehicle while retaining the typical exterior lines of a BMW. Despite its domed interior, the BMW Vision Next 100 retains the instantly recognisable athletic silhouette of a BMW saloon.

The design of the interior permits various modes of operation: Boost mode, in which the driver is at the controls, and Ease mode, in which the driver can sit back and let the vehicle take over. In Ease, the vehicle becomes a place of retreat with plenty of space, agreeable lighting and a comfortable atmosphere. In Boost, the driver takes over and benefits from the subtle and intuitive support offered by the vehicle. All the time, the vehicle is learning more and more about the person at the wheel, thanks to its sensory and digital intelligence, which the BMW Group calls the Companion. The Companion progressively learns to offer the right kind of support to transform the driver into the Ultimate Driver.

A very important element of the Vision Vehicle is another innovation known as Alive Geometry, the likes of which have never before been seen in a car. It consists of a kind of three-dimensional sculpture that works both inside and outside the vehicle.

Alive Geometry enables driver-vehicle interaction

Alive Geometry consists of almost 800 moving triangles which are set into the instrument panel and into certain areas of the side panels. They work in three dimensions, communicating very directly with the driver through their movements, which are more like gestures than two-dimensional depictions on a display. Even the slightest peripheral movement is perceptible to the driver. In combination with the Head-Up display, Alive Geometry uniquely fuses the analogue with the digital.

The triangles work in much the same way as a flock of birds in controlled flight, their coordinated movements acting as signals that are easily comprehensible to those inside the car. Combined with the Head-Up display, they involve the driver in a form of preconscious communication, where an intuitive signal predicts an imminent real-time event.

Various approaches can already be seen today that appear to confirm the feasibility of this solution. Rapid prototyping and rapid manufacturing, for example, are gaining importance all the time and are likely to be commonplace 30 years from now. Although at present it remains difficult to imagine how hundreds of tiny triangles could be coordinated to make Alive Geometry work, in the years ahead, it will be possible, as today's standard vehicle manufacturing methods are replaced. In the future it will become feasible to produce far more complex and flexible forms. This is why, in the context of the BMW Vision Next 100, the BMW Group refers to 4D printing, a process which adds a fourth level to components: the functional one. In the years ahead, printed parts manufactured in this way will directly integrate functions which today have to be designed and produced separately before being incorporated into the whole.

At the moment, the digital world is strongly linked to displays; the next step will be organic LEDs - in other words, displays that can freely change shape. However the Vision Vehicle suggests there will at some point be no more displays at all. Instead the entire windscreen will serve as a giant display, directly in front of the driver. In the future the digital and physical worlds will merge considerably, as is also expressed through Alive Geometry, for example, in the way the analogue dashboard interacts with the digital Head-Up Display in the front windscreen.

Boost and Ease driving modes for driver- or vehicle-controlled operations

In Boost and Ease mode alike, the elements and technologies of the vehicle make for the most intense or relaxed driving experience, depending on what is required. Transitioning between modes is impressive and perfectly orchestrated, and Alive Geometry remains relevant throughout. In Boost, when the driver is concentrating fully on the road, Alive Geometry highlights the ideal driving line or possible turning point and warns of oncoming vehicles. Rather than making the driver drive faster, this kind of support sets out to make them drive noticeably better. In addition, intuitive feedback has a more physical and immediate impact than a robotic voice or instructions on a screen. In Ease mode, on the other hand, Alive Geometry is more discreet in its movements, informing occupants about the road ahead and any acceleration and braking manoeuvres that are about to happen.

In Boost mode, the entire vehicle focuses on the driver, offering intelligent support to maximise the driving experience. The seat and steering wheel change position, and the centre console moves to become more strongly oriented toward the driver. As the journey proceeds, the driver can interact with the vehicle via gesture control.

The contact analogue BMW Head-Up Display of the future uses the entire windscreen to communicate with the driver. In Boost mode, it focuses exclusively on what really matters to the driver: information such as the ideal line, turning point and speed. In addition, full connectivity, intelligent sensors and permanent data exchange allow the Head-Up Display to generate a digital image of the vehicle's surroundings. In foggy conditions, for example, this means the driver can benefit from information such as vehicles crossing ahead, before they actually come into sight. In addition, by learning more and more about the driver, the system continuously improves, concentrating on creating at all times the most intense and personal driving experience possible.

The transition to Ease mode brings about a complete change of interior ambience. The steering wheel and centre console retract and the headrests move to one side to create a relaxed and welcoming atmosphere. The seats and door panels merge to form a single unit, allowing the driver and passengers to sit at a slight angle. This makes it easier for them to face each other and sit in a more relaxed position for easier communications. Meanwhile, the Head-Up Display offers occupants personalised content along with the information and entertainment they desire.

Depending on the driving mode, the focus of the vehicle changes, concentrating on essentials for the driver in Boost mode, and the surroundings and atmosphere in Ease mode, highlighting the impressive landscapes or buildings of interest that the car is passing by, for instance.

Whether the vehicle is in Boost or Ease mode is also clearly apparent to other road users as the trademark kidney grille, double headlights and L-shaped rear lights act as communication tool. Their different colours of light indicate which mode the vehicle is currently in.

Companion: The intelligent digital partner connects driver and car

The Companion is symbolised by a small sculptural element which represents the driver-vehicle connection. Shaped like a large, cut gemstone, it is positioned in the centre of the dashboard, just beneath the windscreen, where it symbolises the intelligence, connectivity and availability of the BMW Vision Next 100. It also represents the constant exchange of data: the more it learns about the owner and their mobility habits, the smarter it becomes. At some stage it knows the driver well enough to automatically perform routine tasks for them and offer suitable advice when needed. Irrespective of the vehicle itself, constant learning makes the Companion increasingly valuable to its owner.

The Companion also plays an important role in driver-vehicle communications when the car transitions from Boost to Ease mode. While the driver concentrates on the road in Boost mode, the Companion remains flat in the dashboard. But when the BMW Vision Next 100 takes control in Ease, it rises up to create an interface with the windscreen. A signal light tells the driver that the car is ready for fully autonomous driving. For other road users, the Companion has a similar function, signalling through its own light as well as that of the vehicle that the car is operating in automated mode. In certain traffic situations, the Companion is in visual contact with other road users, helping pedestrians to cross the road by means of the green light gradient on the front of the vehicle.

Trademark BMW exterior

The design of the BMW Vision Vehicle is characterised by a blend of coupé-type sportiness and the dynamic elegance of a sedan. At 4.90 meters long and 1.37 meters high, it has compact exterior dimensions. Inside, however, it has the dimensions of a luxury BMW sedan.

The large wheels are positioned at the outer edges of the body, giving the vehicle the dynamic stance that is a trademark of BMW. When it comes to aerodynamics, exterior Alive Geometry contributes to an outstanding effect: when the wheels swivel as the vehicle is steered, the bodywork keeps them covered as if it were a flexible skin, accommodating their various positions. The innovative design of the BMW Vision Next 100 gives it an extremely low drag coefficient of 0.18.

The exterior of the vehicle is copper in colour, designed to underscore the idea that BMW vehicles of the future should appear technical yet still have a warmth about them - as symbolised by the close links between the vehicle and its driver.

This relationship begins as soon as the driver approaches the vehicle: intelligent sensor technologies automatically open its wing doors. To give the driver more space to enter and exit, the steering wheel is flush with the dashboard. Once seated, the full range of systems is activated by tapping on the BMW logo in the middle of the dashboard. The door closes, the steering wheel comes forward, and the driving experience begins.

Materials of the future

The designers of the BMW Vision Next 100 primarily used fabrics made from recycled or renewable materials. The visible and non-visible carbon components, such as the side panels, are made from residues from normal carbon fibre production. In the future, the choice of materials will become even more important throughout the design and production process.

With time, other new materials will also be added into the mix, allowing different vehicle shapes to emerge. To save resources and support more sustainable manufacturing, less use will be made of wood and leather while innovative materials and the consequent new possibilities in design and production gradually come to the fore. This approach is already being exemplified by the use of high-quality textiles and easily recyclable mono-materials and the elimination of leather in the interior of the BMW Vision Next 100.

 

Porsche900x90

READMORE